31 July 2018

Sinds de stad Antwerpen in 2017 de eerste Lage-Emissiezone in België introduceerde, beginnen ze steeds vaker op te duiken in grootsteden. Wij maken je wegwijs doorheen alle Lage-Emissiezones die je in België kan vinden en vertellen je welke auto's of vrachtwagen waar binnen mogen.

Momenteel zijn er Lage-Emissiezones (LEZ) van kracht in Antwerpen en Brussel. Dat betekend dat de meest vervuilende auto's de stad niet langer in mogen. De LEZ is ook altijd van kracht - 7 dagen per week en 24u op 24u. Er is dus een beperkte (of verboden) toegang voor bepaalde voertuigcategorieën, maar je kan ook uitzonderingen verkrijgen mits de aankoop van een dagpas. Auto-JCA verdiepte zich in de LEZ en maakt je graag wegwijs doorheen het doolhof.

De Lage-Emissiezone wordt aangegeven met twee verkeersborden (één wanneer u de LEZ inrijdt en een andere wanneer u de LEZ uitrijdt). Doorheen de Lage-Emissiezone staan slimme camera's. Deze camera's zoomen in op de nummerplaat en vergelijken die met de lijst van toegelaten auto's. Wanneer u een Belgische nummerplaat heeft die aan de normen voldoet, mag u de LEZ automatisch in. Wanneer een camera echter opmerkt dat u met een niet-toegelaten auto in de LEZ vertoeftn krijgt u een boete thuis toegestuurd.

Milieuzone Brussel

De Lage-Emissiezone van Brussel is van kracht sinds 1 januari 2018 en bepaalt aan de hand van de Euronorm van uw voertuig of de wagen al dan niet de stad in mag. Raadpleeg dit artikel om te bepalen of uw wagen de Brusselse Milieuzone in mag.

Milieuzone Antwerpen

De Lage-Emissiezone van Antwerpen is van kracht sinds 1 februari 2017 en bepaalt aan de hand van de Euronorm van uw voertuig of de wagen al dan niet de stad in mag. Raadpleeg dit artikel om te bepalen of uw wagen de Antwerpse Milieuzone in mag.

Lage-Emissiezone in Gent en Mechelen

Ten laatste in 2020 willen Gent en Mechelen een LEZ inrichten. Gent denkt daarbij aan het hele gebied binnen de Ring R40. Daarbovenop spelen ze met het idee om in dat gebied de snelheid te beperken tot 30km/u. Mechelen heeft nog niets bekend gemaakt omtrent het bereik van haar LEZ. Zodra er meer informatie bekend is, zullen we je ook wegwijs maken in de Milieuzones van Gent en Mechelen.

Milieuzones in Wallonië

Het Waalse Gewest wil het gebruik van een vignet verplicht maken. Luik zou dan de eerste stad moeten zijn waar dat van toepassing is. Men zou het vignet willen gebruiken vanaf 2020. Iedereen in Wallonië zal dan een vignet ontvangen, Brusselaars en Vlamingen (en ook buitenlanders) moeten het aanvragen. Zodra er meer informatie bekend is, zullen we je ook wegwijs maken in de Milieuzone van Luik.

Waarom een Lage-Emissiezone?

De lucht rondom Belgische grootsteden bevat veel roet en fijn stof wat slecht is voor het milieu en de algemene gezondheid. Een deel van de vervuiling komt door het verkeer in de stad. Daarom heeft men beslist om een Lage-Emissiezone in te voeren. De meest vervuilende auto's, waaronder oude diesels en ook heel oude benzine auto's, mogen dan de stad niet meer in. Op die manier wordt de lucht gezonder voor iedereen.

Antwerpen was de eerste stad in België met een Lage-Emissiezone. In Nederland spreekt men in sommige steden van 'milieuzones', in Duitsland van 'Umweltzonen' en ook Londen heeft zijn 'Low Emission Zone'. De ervaring uit die landen leert dat het systeem werkt en dat  de kwaliteit van de stadslucht verbetert.

Overweegt u een andere auto te kopen vanwege de Lage-Emissiezone?

Hier, bij Auto-JCA, hebben we ons verdiept in de Lage-Emissiezones en staan daarom altijd paraat om u bij te staan in de aankoop van uw nieuwe wagen. Zo trachten wij nu reeds rekening te houden met de strengere LEZ-voorwaarden vanaf 2020 en 2025.

Maak een Afspraak

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met JCA Auto voor meer uitleg!

  0475 81 98 79