14 October 2016

De stad Antwerpen heeft al uitvoerig campagne gevoerd voor haar invoering van de Lage-Emissiezone. Automobilisten hebben de tijd gehad om zich in regel te stellen, maar zitten toch nog met veel vragen. Om u te ondersteunen hebben wij deze veelgestelde vragen samengesteld.

Vanaf 1 februari 2017 gaat de Lage-Emissiezone (LEZ) in de stad Antwerpen van start. Dat betekend dat de meest vervuilende auto's de kernstad en een deel van linkeroever niet langer in mogen. Daarmee is Antwerpen de eerste Belgische stad die een LEZ invoert. Veel mensen zullen voornamelijk bij hun garagist of verdeler advies inwinnen, om iedereen goed te kunnen informeren hebben wij ons nadrukkelijk gespecialiseerd in de Lage-Emissiezone. Deze veelgestelde vragen moeten u al een eind op weg helpen.

Voor welke voertuigcategorieën geldt de LEZ?

De LEZ geldt voor alle voertuigen uit categorie M, N en T.

Toelatingsvoorwaarden Lage-Emissiezone Antwerpen

Of een voertuig de LEZ binnen mag, hangt af van de euronorm. De LEZ gaat van start op 1 februari 2017. Vanaf 1 januari 2020 en 1 januari 2025 worden de toelatingsvoorwaarden strenger. Staat er geen euronorm op uw inschrijvingsbewijs? Doe dan zeker de online test via www.slimnaarantwerpen.be/LEZ.

Mensen die op zoek zijn naar een andere auto, moeten vooraf goed geïnformeerd zijn over de euronorm van de auto. Onderstaande tabel geeft weer tot wanneer een auto de Lage-Emissiezone in mag rijden.

DIESEL vanaf 1 februari 2017 vanaf 1 januari 2020 vanaf 1 januari 2025
Euro 6 toegang toegang toegang
Euro 5 * toegang toegang toegang na betaling
Euro 4 toegang toegang na betaling geen toegang
Euro 3 met roetfilter toegang geen toegang geen toegang
Euro 3 zonder roetfilter toegang na betaling geen toegang geen toegang
Euro 2 geen toegang geen toegang geen toegang
Euro 1 geen toegang geen toegang geen toegang
vóór de euronormen geen toegang geen toegang geen toegang
BEZINE, AARDGAS, LPG vanaf 1 februari 2017 vanaf 1 januari 2020 vanaf 1 januari 2025
Euro 6 toegang toegang toegang
Euro 5 * toegang toegang toegang
Euro 4 toegang toegang toegang
Euro 3 toegang toegang toegang
Euro 2 toegang toegang geen toegang
Euro 1 toegang geen toegang geen toegang
vóór de euronormen geen toegang geen toegang geen toegang
* voor vrachtwagens boven 3,5 ton wordt de vermelding EEV (Enhanced Environmentally friendly Vehicle) gebruikt. Deze EEV is gelijkgesteld aan euronorm 5.

Roetfiler

Dieselauto's met Euronorm 3 kunnen nog tot en met 31/12/2019 vrij in de LEZ rondrijden als ze een roetfilter hebben. Vlaanderen geeft een premie tot 600 euro voor de installatie van een roetfilter.  Mensen die overwegen om een roetfilter te plaatsen, vinden meer informatie op www.roetfilterpremie.be of kunnen met Auto-JCA contact opnemen.

Als installateur van roetfilters zijn wij op de hoogte van de regelgeving omtrent de Lage-Emissiezone van de stad Antwerpen en u kan dus bij ons terecht voor al uw specifieke vragen omtrent roetfilters.

Vrijgestelde Wagens

Volgende auto's krijgen een Vlaamse vrijstelling. Ze mogen altijd in de LEZ rijden. De vrijstelling geldt in heel Vlaanderen.

 • Elektrische auto's
 • Plug-in Hybride
 • Voertuigen op waterstof
 • Voertuigen van personen met een handicap als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen

Tweedehandsauto's

Bent u van plan om een tweedehandsauto te kopen? De stad Antwerpen heeft stickers voorzien die u in de showroom op de voorruit van het voortuig zal terugvinden. Er zijn 3 varianten, afhankelijk van de euronorm van de auto. De zeer herkenbare stickers zullen u meedelen of de tweedehandsauto tot eind 2019, tot eind 2024 of altijd de Lage-Emissiezone binnen mag.

Waarom een Lage-Emissiezone invoeren?

Er zit te veel roet en fijn stof in de Antwerpse lucht. Dat is slecht voor het milieu en voor de gezondheid. Een deel van deze vervuiling komt door auto's in de stad. Daarom mogen de meest vervuilende auto's - oude diesels en ook heel oude benzine auto's - vanaf 1 februari 2017 de stad niet meer in. Zo wordt de lucht gezonder voor iedereen in Antwerpen.

Hoe wordt de LEZ aangegeven?

Er zijn twee verkeersborden die aangeven of u de LEZ in- of uitrijdt.

Hoe wordt de LEZ gecontroleerd?

Overal waar de LEZ begint staan slimme camera's. Deze slimme camera's zoomen in op elke nummerplaat en vergelijken die met de lijst van toegelaten auto's. Auto's met een Belgische nummerplaat die aan de normen voldoen mogen de LEZ automatisch in. Wanneer een camera een niet-toegelaten auto opmerkt, krijgt die een boete. Die boete wordt thuis toegestuurd.

Mag uw auto de LEZ niet meer in?

Dit zijn de alternatieven.

 • Tot 8 keer per jaar kan u een LEZ dagpas kopen. Deze pas geeft u één dag toegang tot de LEZ, ongeacht met welke auto u rijdt.
 • Met de fiets gaat het vaak sneller dan met de auto. Neem een Velo-dagpas, weekpas of jaarkaart, of huur aan het station een fiets van Blue-bike of Fietshaven.
 • In Antwerpen rijden veel bussen en trams. Die brengen u snel, veilig en goedkoop op uw bestemming
 • Neem een taxi. Op trein, tram en bus kan u een TOV-biljet kopen met korting op een taxirit. Voor minder mobiele senioren en personen met een handicap zijn er taxicheques.

Overweegt u een andere auto te kopen?

 1. Controleer altijd de euronorm voor u een auto koopt
 2. Tweedehandsauto's die de LEZ in mogen herkent u aan de stickers
 3. Een auto op benzine vervuilt minder dan een dieselauto
 4. Houd rekening met de strengere LEZ-voorwaarden vanaf 2020 en 2025

Zoals u kan zien aan de hand van deze veelgestelde vragen, hebben we ons verdiept in de Lage-Emissiezone voor de stad Antwerpen en staan daarom altijd paraat om u bij te staan in de aankoop van uw nieuwe auto. Zo trachten wij nu reeds rekening te houden met de strengere LEZ-voorwaarden vanaf 2020 en 2025 en wij doen vóór uw aankoop de online test.

Maak een Afspraak

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met JCA Auto voor meer uitleg!

  0475 81 98 79