26 October 2016

Bovenop het rijbewijs C moet je sinds 10 september 2016 ook een opleiding vakbekwaamheid volgen. Als vrachtwagenchauffeur moet je deze na een nascholing om de 5 jaar verlengen en zal dit op je rijbewijs aangeduid worden.

Rijbewijs C

Wanneer een vrachtwagen of truck de Maximaal Toegelaten Massa (MTM) van 3,5 ton overschrijdt, is een rijbewijs C vereist. Het vervoeren van vrachten, ladingen of goederen zorgt toch wel dat de vrachtwagenchauffeur over enkele unieke vaardigheden moet beschikken - dat wordt dan beloond met een rijbewijs C - daarnaast moet de chauffeur ook een bewijs van vakbekwaamheid behalen. Het bewijs van vakbekwaamheid is 5 jaar geldig. Je mag dus niet zomaar een vrachtwagen besturen.

Werkgever Betaald Opleidingskosten

Sinds de invoering van de verplichte opleiding vakbekwaamheid werd duidgelijk gesteld dat de werkgever zowel de opleidingskosten alsook de opleidingsuren van de vrachtwagenchauffeur in kwestie moest betalen. Hiervoor wordt sedert 2009 voor iedere werkgever een jaarlijks opleidingsbudget toegekend voor de opleiding van alle arbeiders (chauffeurs of logistiekers).

Om het gebruik van deze opleidingsbudgetten aan te moedigen werden deze beschikbaar gesteld over een periode van drie jaar, d.w.z. dat een budget dat een werkgever kreeg voor 2013 pas eind 2015 verviel. Werkgevers krijgen jaarlijks een overzicht van het budget dat aan hun firma werd toegekend.

Veel werkgevers vergeten gebruik te maken van dit opleidingsbudget. De laatste jaren lieten werkgevers namelijk maar liefst 6,6 miljoen Euro schieten! Veel werkgevers weigerden de opleidingsuren en kilometervergoeding te betalen omdat ze vonden dat de opleiding te veel geld kostte. Alle beetjes helpen, zorg er dus voor dat u samen met uw werkgever zich goed informeert om gebruik te maken van dit budget om voor beide partijen kosten te besparen.

Opleiding Vakbekwaamheid Werkloze Chauffeurs

Voor werkloze vrachtwagenchauffeurs is het niet vanzelfsprekend om de vakbekwaamheidsopleiding te volgen. VDAB, Forem en Bruxelles Formation sloegen de handen in mekaar en bieden werkloze chauffeurs de mogelijkheid aan om de opleiding kosteloos te volgen. Aangezien de verplichte vakbekwaamheid er is voor alle bus/car- en vrachtwagenchauffeurs krijgen werkloze vrachtwagenchauffeurs dezelfde opportuniteiten wanneer ze op zoek zijn naar een nieuwe job.

Vrachtwagens Rijbewijs C

Met rijbewijs C op zak kan u eindelijk een vrachtwagen besturen en bij Auto-JCA kan u terecht voor diverse modellen naargelang uw behoefte. Zo hebben wij regelmatig MAN TGL, Mercedes Atego of DAF LF vrachtwagens te koop staan en als uw geliefkoosde model er niet tussen staat gaan wij op zoek naar die specifieke vrachtwagen.© Bron: Belgische Transportbond - Wegwijs September 2016

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met JCA Auto voor meer uitleg!

  0475 81 98 79