24 September 2016
Welke vrachtwagens mogen er in de lage-emissiezone en onder welke voorwaarden? Auto-JCA legt u alles uit en staat u graag bij met raad en daad.

Op 1 februari 2017 voert de stad Antwerpen een lage-emissiezone (ook wel LEZ genoemd) in. Dat betekend dat vanaf dan de meest vervuilende vrachtwagens toegang tot de stad geweigerd worden. De LEZ is altijd van toepassing op alle vrachtwagens.

Mag Mijn Vrachtwagen Binnen In De LEZ?

De Euronorm zal bepalen of uw vrachtwagen de stad in mag. Deze Euronorm vindt u terug op het inschrijvingsbewijs van uw vrachtwagen onder de rubriek 'milieuklasse'. Hier wordt de Euronorm van uw vrachtwagen weergegeven met een Romeins cijfer van 1 tot 6. Hoe hoger het cijfer, hoe minder uw vrachtwagen vervuilt.

Toelatingsvoorwaarden Lage-Emissiezone Antwerpen

Dit zijn de toelatingsvoorwaarden voor de Lage-Emissiezone van Antwerpen die in werking treden vanaf 1 februari 2017. Vanaf 2020 en 2025 moeten vrachtwagens aan een hogere Euronorm voldoen om de LEZ binnen te mogen. Wij raden aan om hier rekening mee te houden bij de aankoop van uw nieuwe of tweedehands vrachtwagen.


DIESEL vanaf 1 februari 2017 vanaf 1 januari 2020 vanaf 1 januari 2025
Euro 6 toegang toegang toegang
Euro 5 * toegang toegang toegang na betaling
Euro 4 toegang toegang na betaling geen toegang
Euro 3 met roetfilter toegang geen toegang geen toegang
Euro 3 zonder roetfilter toegang na betaling geen toegang geen toegang
Euro 2 geen toegang geen toegang geen toegang
Euro 1 geen toegang geen toegang geen toegang
vóór de euronormen geen toegang geen toegang geen toegang

BEZINE, AARDGAS, LPG vanaf 1 februari 2017 vanaf 1 januari 2020 vanaf 1 januari 2025
Euro 6 toegang toegang toegang
Euro 5 * toegang toegang toegang
Euro 4 toegang toegang toegang
Euro 3 toegang toegang toegang
Euro 2 toegang toegang geen toegang
Euro 1 toegang geen toegang geen toegang
vóór de euronormen geen toegang geen toegang geen toegang

* voor vrachtwagens boven 3,5 ton wordt de vermelding EEV (Enhanced Environmentally friendly Vehicle) gebruikt. Deze EEV is gelijkgesteld aan euronorm 5.

Premie Roetfilter

Vrachtwagens met Euronorm 3 kunnen nog tot en met 31/12/2019 vrij in de LEZ rondrijden als ze een roetfilter hebben. Vlaanderen geeft een premie tot 600 euro voor de installatie van een roetfilter. Indien u overweegt om een roetfilter te plaatsen, kan u meer informatie bekomen via www.roetfilterpremie.be of u kan met Auto-JCA contact opnemen.

Als installateur van roetfilters zijn wij op de hoogte van de regelgeving omtrent de Lage-Emissiezone van de stad Antwerpen en u kan dus bij ons terecht voor al uw specifieke vragen omtrent roetfilters.

Overweegt u een andere vrachtwagen te kopen vanwege de Lage-Emissiezone?

Hier, bij Auto-JCA, hebben we ons verdiept in de Lage-Emissiezone voor de stad Antwerpen en staan daarom altijd paraat om u bij te staan in de aankoop van uw nieuwe vrachtwagen. Zo trachten wij nu reeds rekening te houden met de strengere LEZ-voorwaarden vanaf 2020 en 2025 en wij doen vóór uw aankoop de online test.
Maak een Afspraak

Vragen over dit artikel? Neem gerust even contact op met JCA Auto voor meer uitleg!

  0475 81 98 79